Museum M – Leuven

Vandaag mochten de meisjes terug naar school. Daar keken ze uiteraard enorm naar uit. Zij niet alleen trouwens. 2 maanden vakantie, waarbij wij toch een groot stuk moesten werken, is best lang. De verveling begon toe te slaan.

Om de laatste dag van de vakantie toch nog plezierig af te sluiten, besloot ik om een halve dag vrij te nemen op het werk en iets leuks te gaan doen met de 2 dametjes. Museum M in Leuven stond al een tijdje op mijn verlanglijst. Tijdens vakanties bieden zij ook een programma aan gericht op kinderen.

Wij kozen voor het gezinsparcours Vlieg.

Dit is een parcours doorheen een groot stuk van het museum, waarbij kinderen niet alleen worden uitgenodigd om te kijken, maar ook om bezig te zijn met wat ze gezien hebben aan de hand van een aantal leuke opdrachten.

cof
De meisjes hadden er alleszins veel zin in 🙂

Bij de receptie kregen Juliette en Oona allebei een boekje, een potlood en een doosje plasticine mee. Het parcours startte met een plekje waar een tekentafel en een voeldoos stonden. De bedoeling was dat we voelden wat er in de doos zat om dat dan na te tekenen in ons boekje. Juliette slaagde hier al net iets beter in dan Oona, die wel herkende wat er in de doos zat, maar toch moeite had met dat op papier te krijgen 🙂

ptr

Toen ze het beu waren om te tekenen, kleuren en voelen gingen we verder naar de volgende zaal. Daar kwamen de zaken die we gevoeld hadden in de doos en zelf getekend hadden tot grote verwondering van de meisjes plots terug in een schilderij en een heel erg groot wandtapijt. Fantastisch 🙂

cof

Op weg naar de volgende zaal kwamen we nog een aantal beelden van Jezus (Jeuzes volgens Juliette) aan het kruis tegen. Bij het zien van de snee in zijn zij verzekerden ze mij wel dat hen dat niet ging gebeuren, want ze gingen nooit de ‘stoute jagers tegenkomen’, gelukkig! 😀

Een beeld zonder hoofd was de aanleiding voor onze volgende stop. Met de plasticine die we meekregen hebben we een nieuw hoofd gemaakt voor het beeld. De instructies in het boekje zorgden er voor dat dit eigenlijk bij beide nog redelijk goed lukte ook!

mde

Niet alleen de vaste collectie, maar ook 2 tijdelijke collecties zaten in ons parcours. Het eerste waar we langs kwamen was de collectie van Jim Campers. Prachtige foto’s opgehangen aan muren opgebouwd uit blokken van hennep. We moesten op zoek naar een foto met paddestoelen op. Eens gevonden mochten we weer proberen om zelf een paddestoel te boetseren, opnieuw met wisselend succes, maar wel goed gelachen 🙂

cof

Daarna was de collectie van Eija-Liisa Ahtila aan de beurt, een videokunstenares uit Finland. Haar installatie Potentiality for Love waarbij de kunstenares ons met een onderdeel wil uitdagen het verschil tussen mens en dier te herbekijken had vooral erg veel succes bij de meisjes. Ze konden hun armen onder een scherm stoppen waarop de armen van een aap werden getoond. Het leek voor hen echt even alsof het hun armen waren!

Op het einde van het parcours moesten we nog even op zoek naar een schatkist. Gelukkig vonden we die redelijk snel en na even voelen in opnieuw een voeldoos konden we naar de receptie om onze verrassing op te halen.

De namiddag sloten we af met een heerlijk ijsje bij Decadenza Gelateria en een kort bezoekje aan de kermis in Leuven die net sinds die namiddag open was gegaan.

cof

Geweldige namiddag, spijt dat we dit niet eerder gedaan hebben en een belofte om dit vaker te doen met onze meisjes. Het parcours met de opdrachten zorgt er echt voor dat de werken die ze zien ook echt blijven hangen. Op geen enkele moment gaat het vervelen. Ik kijk al uit naar de volgende programma’s gericht op kinderen bij Museum M.

Aanrader!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s