Frankrijk – Poitou-Charentes & Bretagne – Augustus 2020 – Deel 1

Gaan we, gaan we niet? Gaan we doen wat we gepland hebben of iets anders? Na heel lang nadenken en discussie hebben we gekozen om te gaan en om toch iets anders te doen dan we gepland hadden. Origineel gingen we naar Portugal voor een roadtrip van Noord naar Zuid. Het doet nog steeds pijn in het hart als ik er aan denk dat we dit hebben moeten afzeggen :-(. Maar ik denk achteraf gezien wel de beste keuze. Maar wat doen we dan wel? We hebben gekozen om naar Frankrijk te trekken en om een zo rustig mogelijke omgeving te kiezen. We hebben vele lange uren gestoken in het zoeken van een geschikte locatie op de website van Airbnb. We waren dan ook net iets meer picky dan normaal. We wilden zo privé mogelijk, maar toch met mogelijkheid om leuke dingen te doen. Uiteindelijk vonden we op 2 plaatsen een geschikte uitvalsbasis.

We hebben dus terug voor een autovakantie gekozen. Vliegtuig zagen we nu gezien de situatie even niet zitten. Ik moet eerlijk zijn dat voor mij niet altijd even gemakkelijk was onderweg. We proberen ons toch zoveel mogelijk aan alle richtlijnen te houden, maar sommige zaken kan je niet altijd controleren. Na toch wel een lange autorit met veel lastige momenten onderweg, Oona die heel vaak autoziek is geworden, heel warm weer en te drukke stopplaatsen die we wel probeerden te vermijden, maar niet altijd mogelijk is met meisjes (en mama) die soms echt dringend naar de WC moesten, … kwamen we aan bij wat op dat moment voor ons aanvoelde als het paradijs.

Ons eerste huisje lag in het dorpje Montemboeuf in het departement Charente, op dat moment nog een groene zone oef ;-). Door heel die situatie is mijn kennis van Franse departementen er een heel stuk op vooruit gegaan moet ik zeggen ;-). De gîtes zelf wordt uitgebaat door een sympathiek Engels koppel. Het domein telt in totaal 4 huisjes die ze verhuren. De gîtes die wij huurden was echt wel top! Op de beneden verdieping had je een ruime living en een keuken met een grote koelkast en ruime kookgelegenheid. De eigenaars geven een welkomstpakket bij aankomst met eieren, confituur, brood, koekjes, … kortom alles wat je moet hebben om even verder te kunnen. Daarnaast was er ook nog een washok en een kleine badkamer met toilet, lavabo en douche. Boven waren er 2 kamers, waarvan eentje met terras en daarnaast nog een ruime badkamer met een toilet, lavabo, bad en douche. Buiten hadden we een overdekt terras een een grote privé tuin. We konden ook nog gebruik maken van het zwembad, dit werd gedeeld met de andere gasten. Je kunt dit verblijf boeken op Airbnb via deze link.

We hadden weinig voorbereidingen gemaakt voor onze reis. Aangezien de onzekere situatie was het lang niet duidelijk of alles kon doorgaan. We hebben wel een reisgids gekocht (onze grote verslaving is blijkbaar lonely planet gidsen kopen), maar aangezien we een algemene gids hebben gekocht voor Frankrijk was er heel weinig te vinden over de streek waar we waren. Dit hadden we beter anders aangepakt… Het internet in ons huisje was niet altijd even goed, maar toch hebben we hier veel info kunnen halen over de streek en daarnaast had de eigenaar ook nog een map met verschillende tips&tricks wat je kon doen in de omgeving.

Onze eerste uitstap ging naar Oradour-sur-Glane massacre. Vrij intens voor de meisjes om het verhaal te vertellen dat dit ooit een dorp was en door de nazi’s werd platgebrand. Maar ze waren super geïnteresseerd en vonden het fijn om er rond te wandelen en de verschillende huisjes en verhalen te horen. De meisjes zitten in een soort van fase waar ze, overal waar ze komen, ineens een verhaaltje in hun hoofd verzinnen en dit dan met elkaar delen en hierop verder pikken. Heel leuk om te zien.

We gingen niet vaak uit eten tijdens onze reis aangezien er weinig rekening gehouden werd met afstandsregels en dat was soms wat ongemakkelijk voor ons. Als we gingen eten dan kozen we een restaurant uit met veel plaats op het terras 🙂 Ook buiten covid om vind ik dit veel aangenamer. Ik ben niet echt een persoon die houd van grote druktes of overvolle terrassen.

Tijdens onze trip hadden we niet altijd het beste weer om gebruik te kunnen maken van het zwembad. Daarom probeerden we op warme dagen onze bezoekjes in de voormiddag te doen zodat we in de namiddag toch konden zwemmen.

Het kasteel van la Rochefoucauld was heel fijn om te bezoeken. De meisjes konden er hun verbeelding de vrije loop laten. Alles was vrij te bezoeken (met mondmasker voor de volwassenen), buiten de bibliotheek. Hiervoor moest je een tijdslot plannen en met een gids binnengaan. Aangezien de tijdsloten snel vol zaten is het ons niet gelukt om dit te doen. Maar de andere delen van het kasteel zijn minstens even veel een bezoek waard. Er is ook nog een deel van het kasteel dat bewoond is. Dit gedeelte is dan ook niet toegankelijk, maar wel ferm om zo te wonen anders :-).

Angoulême was de dichtste grote stad in de omgeving van ons verblijf. We gingen maar 1 dag naar de stad, dus hadden we er voor gekozen om een wandelroute te volgen om zo toch een gedeelte van de stad te zien. In de stad zijn er heel wat strip muurtekeningen (als strip fan is Angoulême wel echt een aanrader), de wandelroute die we gekozen hebben bracht ons langs alle muurtekeningen. ‘S middags aten we op een heel gezellig terras van Les Artistes, een rustpunt midden in de stad. De wandeling en de muurtekeningen waren zeker een aanrader, maar over het algemeen hadden we niet echt zo’n klik met de stad. Ik denk dat het deels ook te maken heeft met Corona. Dus ik zou zeggen als je in de buurt bent toch zeker eens een bezoekje brengen.

Na een stadsbezoek was het tijd om de dag erna wat rustiger aan te doen. Lac de Lavaud in Verneuil is de beste locatie hiervoor :-). We hebben er een heerlijke dag doorgebracht, je kunt er niet alleen zwemmen, maar ook heel rustig iets eten en drinken en kayakken of wat peddelen op het water. Het was een heerlijk ontspannen dag waarbij soleil couchant er voor een groot deel onze dag gemaakt heeft. Het is echt heerlijk om daar te zitten. In de namiddag hadden we een kayak gehuurd, jammer genoeg was het voor Rowin wat lastig met zijn rug, maar ik heb er van genoten om samen met de meisjes te varen op het water :-).

Minder warm, maar daarom niet minder plezant. We hadden gelezen dat er in de buurt van ons verblijf een oud spoor lag waar je met railfietsen en tocht kon maken. Het was een tocht van 18km heen en terug waarbij je in het midden van de tocht kunt picknicken. Op we fiets is er heel veel plaats en je kunt er gemakkelijk je frigobox op meenemen. Het was best pittig in het heengaan, redelijk wat bergop, dus heel hard trappen was de boodschap. Bij de stop waren er heel veel tafeltjes en stoelen waar je rustig kunt picknicken, maar we werden wel wat geplaagd door wespen. Onze alcoholgel zorgde er even voor dat de wespen wegbleven bij ons aan tafel. We hebben dankzij de gel toch even rustig kunnen eten, maar beetje later was het toch te laat en negeerde ze de geur van de gel. De terugweg verliep wat vlotter, het was minder bergop en er waren vaak momenten waarbij we gewoon konden uitbollen. Na onze trip waren we naar het nabijgelegen dorpje gereden, maar daar viel op zich niet echt iets te beleven. Nog een tip voor als je in Frankrijk op reis gaat, zie dat je altijd cash op zak hebt. Wij zijn het absoluut niet meer gewoon, wij gebruiken altijd en overal onze kaart en nemen zelden of nooit nog cash geld uit de automaat, maar in Frankrijk moet je nog heel vaak cash geld hebben. Ook voor deze uitstap is het een must!

De laatste dag in het departement charente was aangebroken. Het is lang geleden voor ons dat we nog zo lang op één plek waren. De vakantie was dan ook een stuk rustiger dan wat wij gewoon zijn :-). Maar stilzitten doen we niet en dus ook voor de laatste dag stond er een uitstap op de planning. We trokken naar Cassinomagus in Chassenon, niet heel ver van ons verblijf. Het is een archeologische site van gallo-romeinse thermae. Voor ons was het de perfecte afsluiter van onze vakantie in de streek.

Onze avonturen in Bretagne kan je lezen in deel 2 via deze link.

2 gedachtes over “Frankrijk – Poitou-Charentes & Bretagne – Augustus 2020 – Deel 1

  1. Pingback: Frankrijk – Poitou-Charentes & Bretagne – Augustus 2020 – Deel 2 – Reizen met de Meisjes

  2. Pingback: Reizen in 2020/2021 – Reizen met de Meisjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s